Identitatea românilor

Românii sunt – se pare – un popor prea tânăr, sau prea dezorientat, ca să nu-și mai pună radical problema propriei identități.

Descopăr cu uimire existența și “vâna” unui grup/curent care încearcă să (re-)găsească rădăcinile poprului român exclusiv în daci, negându-ne filiația romană. Se merge mai departe cu negarea esenței creștin-ortodoxe a poporului român, catalogând-o drept o “cumplită rătăcire”. Noi la origine am fi zamolxieni și, dacâ “ne-am elibera” de religia iudeo-creștină, de fapt străină nouă, am “reveni la matcă”, devenind neozamolxieni. Unii dintre noi chiar au ajuns acolo.

Urmăresc de câteva zile un articol care dezbate această temă pe Rețeaua literară.

Acest grup sau curent din care face parte și autorul articolului (având multe sinergii cu dl. Pavel Coruț) încearcă – cum au încercat și alții, lamentabil – să restituie mândria nației române printr-o mitologie eroică, printr-o simbolistică măreață – neînțelegând că este exact lucrul de care avem nevoie cel mai puțin. Încearcă să faci un bulversat nevrotic, ce se lamentează neîncetat, furându-și a mia oară aceeași căciulă să-și vadă măreția și originea eroică și vezi ce obții. 🙂 Se merge până la a afirma paternitatea dacilor în geneza romanilor sau a grecilor. Este exact ce ne lipsea.

Este ca și cum s-ar apuca francezii să-și nege latinitatea și să-și “redescopere” identitatea galică, zeitățile galice și – temându-se că le poate oricând pica cerul în cap – să-și caute un Miracoulix, care să le prepare zilnic vestita Potion Magique.

Jesus! 🙂

12 comentarii la „Identitatea românilor”

  1. nu conteaza ce zic unii si altii, nu conteaza ce cred unii sau altii. conteaza ce simti, ce stii in adancul tau ca e real, ce stii ca esti.

    sunt la varsta intrebarilor, asa ca intreb: ceea ce credem ca suntem este rezultatul informatiilor din manuale, cunoasterii istoriei scrise de invingatori, speculatiilor facute de dragul unor subiecte care vand carti, ziare, reviste, emisiuni, sau este rezultatul unei Cunoasteri mai profunde?

  2. Pai e simplu, nu? In lipsa unei cunoasteri mai profunde, a unei experiențe nemijlocite, chiar suntem rezultatul proiectiei mediului si istoriei asupra noastră. Rezulta ca, dacă nu ne hotaram sa trăim ceea ce suntem, ramanem nimic: o proiectie a altora pe-o panza. 🙂 🙂

  3. daca suntem bipezi,noi romanii putem fi “verticali”.iar daca din intamplare am ajuns in Rarau,la Omu,Cehlau,Sarmi,la mare..si nu am simtit adierea dulce a lui Zamolxis,paternitatea poate fi discutabila..
    a fi roman trebuie sa simti in tine..sa ai vibratia acestor locuri si sigur..iti vei apara originea cu toata fiinta,atat spiritual cat si material,oriunde,oricand..”un veacul vecilor..”

  4. esti ceea ce esti, tu cu tine, nu in raportare cu ceilalti. zamolxian, taoist, buddhist, crestinism etc sunt denumiri. a-ti pune o eticheta a credintei nu difera, in esenta, prea mult de a te imbraca CK, burberry, valentino, DK etc. e o nevoie de afiliere, nu de auto-cunosatere 🙂

    @lucian: a fi roman inseamna intr-adevar sa simti dincolo de ce se arata. am inceput a aduna si eu dovezi ale continuitatii poporului nostru in cartea marilor Oameni:

    http://reflect2u.wordpress.com/category/sunt-unii-dintre-noi-iar-noi-suntem-daci/

  5. Emy,
    esti ceea ce esti, denumirea credintei nu are nimic cu esenta credintei sufletului tau, ramane denumirea unui club.
    Pe de alta parte, conteaza enorm credinta ta, este pariul tau cu universul, este calea pe care ti-o alegi in calatoria ta prin infinit. Fara credinta, sufletul sta in loc (vezi poezia “Liberate” de mai jos).
    Si mai e ceva important: calauza pe care ti-o alegi in acele lumi. Precum in lumea materiala ne-am nascut ca niste guguloi neajutorati, dependenti de cei pe care sufletul nostru i-a ales sa ne fie parinti, tot asa, in lumea spirituala ne nastem mici si neajutorati si vom avea nevoie de o calauza.

  6. a nu te inscrie intr-un club nu inseamna nici pe departe sa nu ai credinta! inseamna doar sa cauti raspunsurile in tine si nu sa-ti insusesti exeprientele si sloganurile celorlalti.
    calauza din lumea spirituale ti-o alegi tu daca esti norocos si ai ajuns la un grad de independenta fata de religia in care ai fost botezat sau crescut.

    fara credinta sufletul sta in loc sau decade. ai perfecta dreptate!

  7. Istoria este scrisa de invingatori.

    Romanii au stat doar 165 ani in Dacia si au “controlat” doar 14% din teritoriu. De fapt erau doar cateva legiuni de mercenari care nici ei nu vorbeau latina. Romanii nu au reusit sa-si impuna limba nici macar in intreaga peninsula italica darmite la 3.000 km in Dacia…

    Asa cum spuneam, istoria este scrisa de invingatori si este scrisa pe dos dar copiii nostri continua sa invete aceste aberatii la scoala.

    Tablitele de la Tartaria au fost scrise cu mult inaintea “inventarii” scrieriii de catre sumerieni si cu toate acestea inca se mai afirma ca in Sumerul s-a inventat scrierea.

    Lista este fara sfarsit si vor aparea tot mai multe dovezi incontestabile ale faptului ca civilizatia umana a inceput in Dacia acum cateva zeci de mii de ani, pe vremea cand in Europa se traiau doar Dacii.

    Nu este nationalism local ci o mare responsabilitate, Iubire si Respect pentru stramosii nostri.

  8. Este un lucru bun sa avem respect si iubire pentru stramosii nostri si foarte important sa ne cunoastem adevarurile istorice. Nu am insa sentimentul ca aceste adevaruri vechi ne ajuta la recapatarea respecetului nostru de sine (desi ar trebui), mai ales daca sunt folosite in scopuri neclare. Nu am fost ingenunchiati ca natie acum 2000 de ani, ci mai degraba acum 20.
    Iar, in privinta credintei noastre ortodoxe, nu cred ca schimbarea idolilor ne poate aduce vreun bine, dimpotriva.
    Sunt recunoscator autorului articolului la care am facut referire, pentru faptul ca m-a motivat in a ma informa, insa nupot sa nu sesisez o incarcatura propagandista in mesajul sau.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.