Ce mâncăm în picioare și ce stând jos în Frankfurt – II

Partea 2: Ce mâncăm stând jos

Dacă avem ceva timp și o poftă sănătoasă, ne putem lăsa curiozitatea culinară să zburde în voie căci, vă asigur, balta are pește, la modul figurat, căci la modul concret, cu peștele chiar stăm cam prost.

Dar hai să vedem cu ce stăm bine: bucătărie internațională foarte variată și de bună calitate, restaurante fusion selecte pentru fițomani, restaurante mici de cartier, ieftine și bune, bucatarie locală germană, cu 2-3 preparate, care trebuiesc musai încercate.

În centru, chiar lângă Zeil, strada pietonală și comercială principală, poți mânca unul dintre cele mai bune steak-uri pe piatră încinsă (vulcanică) din zonă: ți se aduce roca sfârâind la masă, o bucată superbă de vită argentiniană, sosuri si garnituri la alegere. Restul, depinde de tine și e bine așa:

BUENA VISTA STEAKS & TAPAS

Buena Vista Frankfurt/Main În afară de steak, au un platou cu tapas, de fiecare dată altele, care se cere încercat … de fiecare dată.

 

 

 

 

La câțiva pași spre vest, intrând în “Schillerpassage” vei găsi un adevărat Bar Australian, unde poți mânca Kangur si chiar o friptura de Emu.

imageTe poți lungi până dimineața, în clubul de la subsol – unde cred că se și fumează. Vei găsi cu siguranță în orice anotimp grupurile vesele și gălăgioase de englezoi turmentați și neinteligibili. Una peste alta, nimic special, dar friptura de Emu merită așa ca chestie.

YOURS AUSTRALIAN BAR

 

 

 

 

 

Ieșind din Schillerpassage (pe unde ai intrat) ai doar câțiva pași până la Börsenplatz unde, în afară de bursa insăși, poți privi, incăleca, înțelege ansamblul format dintr-un urs și un taur, simbolizând prăbușirea și creșterea bursei.

imageDacă din Börsenplatz o iei spre singura stradă mai mare și faci dreapta, spre nord, vei ajunge după câțiva pași pe Taubenstraße, unde găsești poate cel mai “high-end” restaurant turcesc din Frankfurt:

SÜMELA II:

 

 

 

 

După următorul colț, e în sfârșit și un loc de fițe, unde vei întâlni tinerii cu pretenții de rafinament frankfurtez. Dacă te nimerești în weekend, un loc tipic de intâlnire seara înainte de a porni spre cluburi, sau pentru un Brunch select, duminica. Rafinamentul frankfurtez, ca să nu zic german, căci ar fi o generalizare puțin – dar nu mult – exagerată, nu are nimic de-a face cu frumosul, nimic măcar cu esteticul. Elementele sale esențiale sunt funcționalitatea, calitatea (Weritgkeit) și izul – ipocrit de altfel – de understatement. Cu alte cuvinte, pentru nemții din zona asta fițele trebuiesc ascunse în spatele unui design minimalist și a unei aparente discreții, trădate mereu de materialele și accesoriile foarte scumpe. Gustul pentru spații creative, dezordonate, pline de culoare și viață nu prea se găsește în zona asta, în schimb l-am văzut foarte bine reprezentat în Berlin. În această zonă de fițe se poziționează restaurantul-bar-club-terasa:

image

URBAN KITCHEN

 

 

 

Acum, dacă nu ești în centru, poți mânca excelent la un restaurant mic de cartier, nu te speria dacă locația arată ponosit, uită-te la personal și la clienți, dacă au energie pozitivă, mâncarea va fi probabil bună. Restaurante tipice “de cartier” sunt cele italienești, majoritatea simple pizzerii, dar poți găsi și câte o Trattoria foarte bună printre ele. În cartiere vei găsi evident restaurante corespunzătoare amprentei etnice. Spre exemplu, între gara centrală și Main, sunt adunate o gramadă – știu eu vreo 3-4 – de restaurante persane excelente, ca acesta, pe Gutleutstr. 123:

image

HANI

De afară nu arată ca un restaurant, dar în spate are sală de mese și chiar o terasă. Iți zic, Mezeh-ul, frigăruile condimentate și orezul basmati merită la greu.

 

În cazul în care ești interesat de bucătăria locală germană, trebuie să te uiți după casele tipic germane, albe, cu bârnele pe afară. Dacă ești în centrul istoric al orașului, Römerplatz, vei găsi asemenea restaurante, cu terase mari, țeapă pentru turiști. Dacă vrei o experiență hessisch autentică mergi mai departe de centru și cauți o astfel de casă, plină de nemți burtoși hăhăindu-se unul de prostia celuilalt. Un cartier vechi al Frankfurt-ului unde poți găsi mai multe astfel de locale, unul lângă altul este Schwanheim, strada Alt-Schwanheim. Sau, evident te poți risca în Sachsenhausen, raiul bețivilor locali, în care intri prin chiar “Paradiesgasse”. Dar ce comanzi, odată ajuns într-un astfel de local și după ce te-ai obișnuit cu fețele ciudate? Sunt 3 lucruri pe care trebuie să le încerci:

1. Handkäse mit Musik: nu vă spun nimic, e surpriză. Merită, e demență Smiley

2. Grüne Soße: e un sos verde, evident, care se poate mânca la orice, de la șnițel, ouă fierte, pește, friptură, orice. Deci, comandă orice fel principal iți face cu ochiul, cu grüne Soße.

3. Matjes nach Hausfrauen Art: e un hering mare intr-un sos acriöor.

Toate astea merg foarte bine cu bere, deci distracția tipic germană e asigurată, dacă poți s-o guști, dacă nu, eu unul, pot să te înțeleg.

Continut: 

  1. Ce mâncăm în picioare și ce stând jos în Frankfurt - I
  2. Ce mâncăm în picioare și ce stând jos în Frankfurt - II

Un comentariu la „Ce mâncăm în picioare și ce stând jos în Frankfurt – II”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.